Fri. Jul 5th, 2024
Федір Веніславський. Фото: РБК-Україна, Віталій НосачФедір Веніславський. Фото: РБК-Україна, Віталій Носач

Комітет Верховної Ради продовжує працювати над законопроєктом про мобілізацію, до якого нардепи внесли аж понад 4000 поправок. В інтерв’ю “РБК-Україна” член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, які зміни торкнуться нового закону.

За словами нардепа, обов’язкових електронних повісток не буде. Реєстрації в електронному кабінеті призовника залишаться на розсуд громадян, тобто добровільною. Всі інші способи вручення повістки у паперовому вигляді залишаться без змін за умови фіксації, що людина отримала документ.

Веніславський також повідомив, що наразі немає механізму, як мобілізувати призовників або резервістів, які перебувають за кордоном. Крім того, комітет ВР відхилив пропозицію щодо заборони для чоловіків за кордоном надання консульських послуг, якщо в них немає військово-облікових документів.

Передбачається і мобілізація засуджених, які отримали покарання без відбуття строку у тюрмах. А засуджені, які перебувають у місцях позбавлення волі, зможуть вступити до лав ЗСУ за їхньої згоди. Звичайно, там теж є обмеження по статтях, за які вони відбувають покарання.

Також повідомляється, що усі аспіранти, незалежно від форми навчання, зможуть взяти відстрочку. Очікується, що Верховна Рада може ухвалити новий законопроєкт про мобілізацію вже до кінця березня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *