Fri. Jul 5th, 2024
Міністри закордонних справ Словаччини та РФ Юрай Бланар та Сергій ЛавровМіністри закордонних справ Словаччини та РФ Юрай Бланар та Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар зустрівся з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим на дипломатичному форумі в турецькому місті Анталія та обмінявся рукостисканням. Фотографію “дружнього привітання” оприлюднило Міністерство закордонних справ Росії.

Про це пише Actuality.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо прокоментував зустріч Бланара з Лавровим і заявив, що вона є зразком “балансуючої і суверенної словацької зовнішньої політики”. До того ж очільник словацького уряду прямо таки пишається тим, що сам порадив очільку МЗС зустрітись з російським колегою. За даними видання Бланар з Лавровим обмінялись думками щодо ймовірних результатів Глобального саміту миру, який проведуть у Швейцарії.

І доки Фіцо тішиться своєю двохстільцевою позицією, словацька опозиція називає речі своїми іменами. Так, вчинок Бланара назвали “зрадою зовнішньополітичній орієнтації”. Також зазначили, що зустріч з Лавровим поставила Словаччину в ряд з Угорщиною, Іраном, Північною Кореєю та Китаєм.

Президент Словаччини Зузана Чапутова зазначила, що зустріч глави МЗС країни із очільником дипломатії РФ жодним чином не посприяла наближенню миру в Україні. На її думку найшвидший шлях до миру передбачає повне виведення російських військ з України, а Путіну не можна давати надію на поступливість Заходу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *