Ср. Вер 18th, 2024
Джо Байден. Фото: ГлавкомДжо Байден. Фото: Главком

Американський лідер Джо Байден планує укласти угоду про припинення вогню в Секторі Гази впродовж наступного тижня. Одночасно це відбувається з прагненнями стримати Іран та «Хезболлу» від відповіді. Про це повідомляє видання Axios.

Посадовці США розповіли для медіа, що наразі відчувають максимальну наближеність до досягнення домовленостей. Обговорений документ означатиме звільнення заручників, яких утримує ХАМАС, включно з громадянами Америки.

Загалом угода покликана закінчити 10-місячне протистояння, яке забрало життя понад 1600 ізраїльтян і 40 000 палестинців. У п’ятницю, 16 серпня, під час другого дня саміту в Досі Штати представили партнерам нову версію угоди між Ізраїлем та ХАМАС. Вона охопила розбіжності, які перешкоджали схваленню.

За словами співрозмовника, така пропозиція усунула майже всі недомовленості, які обговорювали протягом пів року. Він зауважив, що пакет цілком готовий до реалізації.

Після зустрічі в Досі Байден провів телефонну розмову з еміром Катару та президентом Єгипту. Тоді усі сторони визнали, що процес знаходиться на фініші. Втім, посадовець США стверджує, що угода все ж не ідеальна, проте найкраща у цей час, адже знижує ризик регіональної війни.

Очікується, що у середу, 21 серпня, в Каїрі відбудеться наступний етап переговорів, який мав би завершитися підписанням угоди. Водночас існує загроза щодо можливої відповіді Ірану через вбивство Ізраїлем лідера політичного крила ХАМАС Ісмаїла Ханії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *