Чт. Вер 19th, 2024
Ісмаїл Ханія. Фото: AP PhotoІсмаїл Ханія. Фото: AP Photo

Ісмаїл Ханія, який був одним із лідерів ХАМАС, загинув у Тегерані у власному гостьовому будинку через вибух бомби, яку таємно заклали ще два місяці тому. Про це повідомляє видання The New York Times.

Гостьовий будинок розташований в елітному районі на півночі Тегерану та є частиною великої забудови Нешат. Там є постійна підсилена охорона, адже комплекс контролює КВІР – Корпус вартових ісламської революції.

Джерела медіа стверджують, що Ханія залишався у цьому будинку декілька разів під час своїх візитів до Тегерану. Лідер політичного крила ХАМАС під час вибуху перебував у своєму кабінеті. Відомо, що бомбу підірвали шляхом дистанційного керування – через що загинув як Ханія, так і його охоронець.

Спершу виникало декілька версій щодо вибуху. Була теорія, що Ізраїль міг вбити Ханію запуском ракети чи дрону. Втім, її відкинули, оскільки іранські системи протиповітряної оборони мали б перехопити ціль.

Згодом з’ясувалося, що для вбивства одного з топкерівників ХАМАС використали певну дірку в системі оборони Ірану. Йдеться про деякі прогалини служби охорони маєтку, завдяки яким вдалося закласти бомбу непомітно.

Як зазначає видання, з моменту встановлення вибухівки і до часу смерті Ханії, про неї не було відомо. Також наразі залишається загадкою, як саме здійснили цю операцію.

Іранські посадовці на анонімних засадах розповіли виданню, що у цій ситуації сильно провалилася розвідка та Сили безпеки країни. Зокрема схвильовані й службовці КВІРу, які постійно користувалися маєтком як місцем для переговорів та таємних зустрічей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *