Нд. Вер 29th, 2024
Розкішні авто у Грузії. Фото: Sky NewsРозкішні авто у Грузії. Фото: Sky News

У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України держави «Великої сімки» запровадили санкції проти агресора. Після цього експорт товарів розкоші знизився, проте нещодавно їх знову стали помічати на території РФ.

Про схему ввезення зокрема західних автомобілів йдеться в розслідуванні видання Sky News.

Журналісти медіа поїхали до Грузії, аби розкрити добре налагоджену схему передачі автомобілів до Росії попри заборону на імпорт згідно санкцій Великої Британії та ЄС. Попри те, що експорт товарів розкоші до Росії впав до нуля після початку війни в Україні, для сусідніх з РФ держав цей показник різко зріс.

Зокрема Британія спрямовувала до Киргизстану деталі для безпілотних систем, а до Азербайджану розкішні автомобілі у таких кількостях, які не експортували ніколи раніше. Водночас за показниками в Азербайджані різко зріс експорт машин, попри те, що країна сама не виробляє автівки.

Видання отримало фотографії з пропускного пункту на кордоні в Грузії. Там на стоянках було багато розкішних автомобілів. Після цього журналісти відправилися безпосередньо туди та з’ясували, що машини реєструють та розмитнюють у Вірменії. Їм видають номерні знаки, що дозволяють транспортування через кордон.

Надалі ними займаються грузини, які без віз можуть в’їжджати до Російської Федерації, тож перевозять туди автівки й передають іншій групі осіб.

Таким чином автомобілі не з’являються в митних даних — вони просто прибувають до Азербайджану чи Грузії, а потім зникають. Звинуватити якусь особу в цьому ланцюжку доволі складно попри те, що це є порушенням санкційного законодавства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *