Sun. Jul 7th, 2024
Переговори України з РФ у 2022 році. Фото: з відкритих джерелПереговори України з РФ у 2022 році. Фото: з відкритих джерел

Видання The Wall Street Journal оприлюднило основні пункти документа 2022 року, коли представники російської та української делегацій обговорювали припинення бойових дій. Проєкт мирної угоди, складений невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ, у квітні 2024, передбачав нейтралітет України.

Зокрема, стверджується, що Україні надавалось право вступити в Євросоюз, але обмежувалась участь у будь-яких військових союзах, тим паче вступ в НАТО. Росія наполягала, щоб на територію України не поступала західна зброя, а також йшлося про те, що Збройні сили України повинні були скоротити особовий склад.

Згідно з мирною угодою Кремля, Крим повинен був лишитися за Росією, а про окуповані території на сході взагалі не йшлося. Цей пункт пропонували розглянути президентам Володимиру Зеленському й Володимиру Путіну на окремих перемовинах. Крім того, окупанти наполягали, щоб російська мова отримала рівноправний статус з українською

Зазначається, що в документі йшлося, що нейтралітет України будуть захищати США, Велика Британія, Китай, Франція та Росія. До списку гарантів Москва хотіла додати Білорусь, а Київ — Туреччину.

Жодних домовленостей досягнуто не було.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *