Sun. Jul 7th, 2024
Валюта. Ілюстративне фото: pexels.comВалюта. Ілюстративне фото: pexels.com

Більшість валютних обмежень залишаються в силі після початку повномасштабного вторгнення. Наприклад, надалі діє заборона для приватних підприємств на переказ валюти за кордон, навіть у випадку погашення зовнішніх боргів, включаючи заборгованості великих корпорацій. Тим не менше, великий бізнес прагне отримати виняток з цих обмежень, щоб здійснювати обслуговування зовнішніх кредитів та єврооблігацій.

Про це пише “Європейська правда”.

У листопаді 2023 року Верховна Рада обмежила максимальну процентну ставку за мікрокредитами до 1% на день. До цього часу в середньому мікрофінансові компанії (МФО) вимагали від своїх позичальників 2,5%, а іноді й 5% на день.

Національний банк активно підтримував ухвалення цього закону, який регулює ринок мікрофінансових установ (МФО). Однак у фінальному тексті рішення парламенту був внесений неочікуваний елемент, який стосувався не мікрокредитів, а макрокредитів. Так, великі компанії можуть звертатись до уряду, а той своєю чергою до Нацбанку з клопотанням.

Ряд компаній вже випробував новий закон на власному досвіді. Вони звернулися до Кабміну з 15 клопотаннями до Національного банку щодо здійснення переказу понад 1,8 мільярда доларів. Запити стосувалися підприємств п’яти великих груп, до яких входять “ДТЕК” та “Метінвест” Ріната Ахметова, “Кернел” Андрія Веревського, “Інтерпайп” Віктора Пінчука та “Водафон” з азербайджанським “НЕКСОЛ Холдінг”.

У Нацбанку своєю чергою кажуть, що через зменшення надходжень фінансової допомоги до державного бюджету, розподіл ресурсів має бути іншим. Так, надання окремим компаніям дозволів в індивідуальному порядку вимагатиме відповідних витрат з і без того обмеженого ресурсу України. До того ж, завдяки достатньому обсягу резервів Національний банк відчуває себе більш впевнено і може підтримувати стабільний курс гривні.

Натомість деякі компанії, які звернулися до Національного банку з проханням про виняток з валютних обмежень, стверджують, що вони не потребують купувати валюту для переказу за кордон, оскільки ця валюта вже знаходиться на їх рахунках в українських банках. Відтак, її переказ не вплине на обсяг міжнародних резервів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *