Tue. Jul 2nd, 2024
Руслан Стефанчук. Фото: сайт Верховної РадиРуслан Стефанчук. Фото: сайт Верховної Ради

На період воєнного стану міжпарламентська діяльність залишається дуже вважливою, проте, щоб нардепи їздили у закордонні відрядження, треба відповідати певним критеріям. Про деякі з них в ефірі “Єдиного телемарафону” розповів голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За словами Стефанчука, існує вісім конкретних положень щодо отримання допуску за кордон. По-перше, за межі України нардепи можуть виїжджати, коли поїздка стосується допомоги ЗСУ чи за дорученням ГУР. По-друге, рішення про відрядження може надати український парламент, щоб представляти інтереси України на міжнародній арені. По-третє, народні обранці мають право виїзду, коли беруть участь у так званих “групах дружби”.

Такі підстави, каже голова Верховної Ради, є безумовними для отримання закордонних відряджень. Він додав, що кожен депутат, котрий іде не в бізнес- чи тріптур за межі України, а в інтересах держави, підтримується парламентом.

Він також пояснив, що кількість таких відряджень для фракцій залежить від кількості їхнього представництва у парламенті. Наприклад, фракція “Батьківщина”, яка має близько 6%, отримує близько 10% таких відряджень. А за два роки війни фракція “Слуга народу”, яка складає 52,2% від складу Парламенту, отримала погодження на 53,24% відряджень.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *