Сб. Лип 27th, 2024
Джо Байден. Фото: Getty ImagesДжо Байден. Фото: Getty Images

Американська влада налаштована зменшити залежність країни від російського реакторного палива, яке щорічно коштує бюджету США приблизно 1 млрд доларів. Про це пише Bloomberg.

Палата представників Конгресу США у грудні минулого року ухвалила законопроєкт, що передбачає заборону імпорту урану з РФ для американських реакторів. Згідно з законом, блокада триватиме до 2028 року. До цього часу постачання здійснюватимуться лише як випадки, які дадуть змогу комунальним підприємствам знайти альтернативу.

Однак у Сенаті швидкого голосування не сталося. Як пише видання, закон заблоковано за ініціативи республіканця від Техасу Теда Круза «через не пов’язані з цим питання».

Такий розвиток подій не влаштовує адміністрацію Джо Байдена, яка вважає пріоритетним розвиток саме американського ланцюжка постачань збагачення ядерного палива.

У Білому домі розмірковують над ідеєю блокувати постачання з Росії збагаченого урану за допомогою виконавчої влади. Однак розв’язання питання у такий спосіб має супротивників, як в президентській адміністрації, так і серед представників ядерної промисловості США. Як повідомили виданню джерела, знайомі з ходом дискусій, сторони надають перевагу відповідному закону. Оскільки його скасувати важче, ніж урядові рішення.

За інформацією видання, на американському ринку збагаченого урану Росія є постачальником № 1. Її частка складає 25%. Щорічно США сплачують за імпорт російського реакторного палива приблизно 1 млрд доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *