Пт. Лип 5th, 2024
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президентаПрезидент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Лідери та очільники урядів країн зі всіх континентів отримали запрошення на саміт у Швейцарії, де обговорюватимуть шляхи для досягнення миру в Україні. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

На переконання Зеленського, українці мають отримати всеосяжний, справедливий та тривалий мир відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Президент додав, що кожна запрошена на форум країна віддана цим принципам.

Зеленський впевнений, що захід у Швейцарії важливий не лише для України. В ньому зацікавлені всі миролюбні держави, оскільки йдеться про справжню повагу до міжнародного права та мирного співіснування у світі.

Український президент відзначив, що закріплені в статуті ООН спільні правила мають захищати всі держави від нападу та насильства. І на саміті, за словами Володимира Зеленського, йтиметься, як захистити ці правила не лише на словах, а реальними справами.

Місцем проведення першого саміту миру обрано курортну локацію Бюргеншток, неподалік міста Люцерн. Форум відбудеться 15-16 червня.

За інформацією МЗС Швейцарії, запрошення на участь у форумі отримали делегації понад 160 країн. Росії в цьому переліку немає попри готовність Швейцарії залучити росіян до переговорів. На переконання швейцарського зовнішньополітичного відомства, припинення війни можливе лише за участі обох сторін. Тож очікується, що Росія братиме участь у другому мирному саміті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *