Пн. Лип 1st, 2024
Канцлер Німеччини Олаф Шольц. Фото: economist

Відбудова України, зважаючи на жахливі збитки, завдані російською агресією, неможлива без участі приватного бізнесу. Які галузі української економіки можуть стати драйверами зростання та зацікавити іноземних інвесторів, розповів канцлер Німеччини Олаф Шольц на конференції з відновлення України, що відкрилася 11 червня у Берліні.

Німецький лідер, посилаючись на оцінки Світового банку сказав, що відновлення України потребує інвестицій у розмірі щонайменше 500 млрд доларів.

На переконання Олафа Шольца, без приватного капіталу реалізувати проєкти такого масштабу неможливо.

«Попереду будуть ті, хто завчасно почав діяти, які вже зараз плекають та розширюють економічні зв’язки з Україною», – сказав політик.

За його словами, попри війну економічні зв’язки двох країн укріпилися. Торговельний оборот між Україною та ФРН у порівняні з довоєнним періодом збільшився, відтоку німецьких інвестицій не спостерігається.

«У 2023 році на 60% зросла кількість учасників нашої зовнішньо-торгівельної палати у Києві. Це показує, що бізнес розуміє, який Україна має гарні перспективи», – підкреслив канцлер.

Він відзначив, що наразі економіка України тримається за рахунок агросектору та інвестицій у будівельну галузь.

Натомість є низка секторів, які, за словами Шольца, мають великий потенціал. Йдеться про галузі відновлювальної енергетики та водню, цифрової трансформації, IT, озброєння, технології охорони здоров’я, фармацевтику.

Як наголосив канцлер, конференція фокусуватиметься на цих сферах.

Він додав, що успішне відновлення можливе за низки умов, які має виконати Україна. Вона повинна продовжувати демократичні реформи, працювати над створенням ефективного управління на всіх рівнях та інклюзивного суспільства.

Все це, включно з боротьбою з корупцією, за словами Шольца, є передумовами для співучасті приватного сектору для успішного відновлення України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *