Нд. Жов 6th, 2024
Прапор Молдови. Фото: ЦензорПрапор Молдови. Фото: Цензор

Росія заплатила 130 тисячам молдовських громадян з метою зірвати голосування щодо вступу держави до Євросоюзу.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

У Молдові проживає орієнтовно 2,6 млн людей. 20 жовтня у державі мають відбутися вибори президента та референдум щодо питання євроінтеграції. Результати обох голосувань дуже важливі для країни, адже Російська Федерація прагне відновити свій політичний вплив у цій державі.

Протягом вересня цього року Росія переказала на картки 130 тисяч громадян Молдови близько 15 млн доларів. Таким чином вони намагались купити людей, щоб ті голосували проти приєднання країни до Європейського Союзу та зірвали відповідний референдум. Зазначається, що до такої схеми змогли долучити орієнтовно 5% усього населення країни.

Влада Молдови наголосила, що до плану причетна мережа, повʼязана з Іланом Шором, лідером проросійської партії «Шор». Фінанси були спрямовані на дезінформування, провокації та напади на держустанови.

За словами начальника Національної поліції Молдови Віорела Чернаутяна, РФ хоче не тільки підкупити виборців, а й спровокувати протести, що зможе дестабілізувати ситуацію в країні.

Видання змогло отримати ряд матеріалів від місцевої поліції. Загалом схема виглядала так: кошти переказували на картки банку, який має зв’язки з Міноборони Росії.

Після цього отримувачу надсилали у телеграмі детальні інструкції про те, як саме потрібно проголосувати під час референдуму та поширювати хибну інформацію про Європейський Союз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *