Пт. Жов 25th, 2024
Ілон Маск. Фото: NTAІлон Маск. Фото: NTA

Американський мільярдер Ілон Маск регулярно спілкується з російським диктатором Володимиром Путіним з кінця 2022 року. Зокрема у таких приватних бесідах вони торкаються питань бізнесу, геополітики та особистих тем.

Про це інформує видання The Wall Street Journal, посилаючись на дані своїх джерел серед чинних та колишніх посадовців США, ЄС та Росії.

Спілкування Маска та Путіна сильно турбує Сполучені Штати, а саме Білий дім. За допомогою компанії SpaceХ мільярдерові вдалося налагодити міцні зв’язки зі службами розвідки США. Тож існує висока ймовірність, що Маск за потреби може отримати доступ до секретних даних.

Загалом інформацію про те, що Ілон Маск має контакти з Кремлем, намагаються детально приховати в американському уряді. Видання запитало кількох посадовців Білого дому щодо цієї теми та деякі відповіли, що не знають про це нічого.

Джерела газети стверджують, що в уряді Штатів є дилема, оскільки держава сильно залежить від космічних проєктів Маска. Натомість уряду не імпонують його зв’язки з Росією.

У публічних заявах Ілон Маск згадував про розмову з Володимиром Путіном лише одного разу, це було у жовтні 2022 року. Він говорив, що спілкувався з главою РФ ще у квітні 2021 року на тему космосу. Водночас, як стверджують джерела видання, після 2022 року Маск мав нагоду поговорити з російськими політиками, серед яких і заступник очільника Адміністрації глави Росії Сергій Кирієнко. Тема розмови невідома.

Як зазначило WSJ, співрозмовники розповіли, що у кінці 2023 року Путін звернувся до Маска з проханням не активувати термінали супутникового звʼязку Starlink на Тайвані. Таким чином він хотів зробити послугу президенту Китаю Сі Цзіньпіню.