Пт. Жов 18th, 2024
Глава МЗС України Дмитро Кулеба. Фото: axios.com

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23-25 липня відвідає Китай, де обговорюватиме поточний стан та перспективи розвитку відносин між двома країнами. Про це повідомили в українському МЗС.

Як відзначили у відомстві, візит відбудеться на запрошення глави МЗС Китаю Ван І.

Повідомляється, що Дмитро Кулеба проведе з представниками китайської сторони низку зустрічей та переговорів.

Згідно з інформацією, головною темою дискусій має стати «пошук шляхів припинення російської агресії». Також обговорюватиметься можлива роль КНР у досягненні сталого і справедливого миру в Україні.

Нагадаємо, Пекін називає розв’язану Росією війну проти України “конфліктом” або “кризою”. При цьому публічно наголошує про свою нейтральність, водночас зміцнюючи економічні відносини з РФ.

Деякі лідери Заходу звинувачували Китай у підтримці російської військової машини. Такі заяви, зокрема озвучували держсекретар США Ентоні Блінкен та генсек НАТО Єнс Столтенберг.

У комюніке за підсумками цьогорічного саміту Альянсу у Вашингтоні КНР назвали головним чинником, що підживлює найбільшу з часів Другої Світової війну у Європі. Учасники НАТО також закликали китайську владу припинити підтримувати агресивні зусилля Москви.

Пекін швидко відреагував на це звинувачення, назвавши їх «брехнею та брудом».

Водночас Китай просуває свій мирний план, в якому жодного разу Росію не було названо агресором. Там наголошується, що єдиним шляхом розв’язання української кризи є переговори між Києвом та Москвою.

У КНР неодноразово наголошували на необхідності участі Росії у саміті миру у Швейцарії. Однак країна-агресор запрошення на участь у форумі так і не отримала. Китай також не надіслав своїх представників на конференцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *