Нд. Жов 6th, 2024
Марк Рютте та Єнс Столтенберг. Фото: скриншот з трансляціїМарк Рютте та Єнс Столтенберг. Фото: скриншот з трансляції

Колишній глава нідерландського уряду Марк Рютте офіційно прийняв повноваження Генерального секретаря НАТО. Він став наступником Єнса Столтенберга.

Про це йшлося у трансляції зі штаб-квартири Альянсу.

Столтенберг зауважив, що передає Марку Рютте молоток очільника НАТО і запрошує сісти в крісло й обійняти посаду головуючого в Північноатлантичній раді.

За словами Рютте, першим його пріоритетом стане збереження сильного Альянсу. Тоді як питання захисту України буде наступним в черзі. Зокрема він зауважив про наближення вступу держави до НАТО, оскільки у Європі не може бути безпечно без сильної, незалежної України.

Він додав, що членам Альянсу потрібно більше витрачати на оборону, аби підвищити колективну безпеку. Марк Рютте каже, що ключова місія НАТО буде незмінною: захистити людей, держави та цінності.

Під час розмови із журналістами після урочистостей Рютте ще раз заявив, що серед пріоритетів його майбутнього головування – Україна. Адже потрібно забезпечити її перемогу як суверенної та незалежної країни.

За даними деяких медіа, попередній очільник Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг може стати новим головою Мюнхенської конференції з безпеки. Втім, він не підтвердив такої інформації. В інтерв’ю Столтенберг сказав, що має багато варіантів як продовжити свою кар’єру.

Нагадаємо, Марка Рютте офіційно затвердили на посаду у червні цьогоріч. Для цього він заручився підтримкою усіх членів військово-політичного союзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *