Tue. Jul 2nd, 2024
Заступник міністра закордонних справ Владислав Бартошевський та спецпосол КНР Лі Хуей

Турне китайського спеціального представника у справах Євразії Лі Хуея триває. У четвер, 7 березня, він відвідав Польщу, де зустрівся із заступником міністра закордонних справ Владиславом Бартошевським.

Про це йдеться на сайті МЗС Польщі.

Головним пунктом обговорення на зустрічі стала ситуація щодо агресії Росії проти України. Варшава стала однією з декількох європейських столиць, які були відвідані китайською делегацією для консультацій з обраними європейськими партнерами.

Під час зустрічі заступник міністра Бартошевський висловив зацікавленість Польщі у зусиллях, які робить Китай для відновлення миру у Східній Європі. Міністр Бартошевський підкреслив надію Польщі на подальшу конструктивну участь і дипломатичну активність Китаю у межах наявних миротворчих ініціатив.

Представники Польщі підкреслили, що агресія Росії проти України становить пряму загрозу як регіональній, так і глобальній безпеці. Заступник міністра закордонних справ Польщі висловив позицію щодо необхідності поважати територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних межах та утримуватися від загроз застосування сили, що є ключовим для мирного вирішення конфлікту.

Він зауважив, що допомога жертвам нападу є не лише правом, але й моральним обов’язком для всіх країн міжнародної спільноти, зокрема для постійних членів Ради Безпеки ООН. Польська сторона закликала Китай утриматися від будь-якої політичної, економічної та військової підтримки Росії як агресора. Також Бартошевський рішуче засудив будь-яких спробу виправдати агресію під приводом так званих “законних проблем безпеки”.

Представник Лі Хуей заявив, що Китай не втручається у конфлікт і готовий сприяти досягненню консенсусу між сторонами цього тривалого конфлікту та заявив про намір продовжувати консультації з міжнародними партнерами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *