Нд. Кві 28th, 2024
Спецпосол КНР Лі Хуей (посередині). Фото: МЗС ПольщіСпецпосол КНР Лі Хуей (посередині). Фото: МЗС Польщі

Очільник МЗС Китаю Ван І знову закликав до мирних переговорів між Росією та Україною 7 березня. Ймовірно, Росія використовуватиме ці заклики для просування своїх давніх інформаційних операцій з метою спонукати Захід піти на поступки.

Про це повідомляє Інститут дослідження війни ISW.

Ван наголосив на тому, що Китай володіє об’єктивною та безпристрастною позицією у відношенні до конфлікту в Україні. Така риторика входить у рамки довгострокових зусиль Китаю ствердити себе як незалежного посередника в очікуваному мирному процесі переговорів.

2 березня у Москві відбулася зустріч заступника міністра закордонних справ Росії Михайла Галузіна та спеціального представника Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм. Головною темою обговорення було “бажання Китаю сприяти мирним переговорам” між Росією та Україною.

Китай продовжує дотримуватись ідеї про власне бачення миру. Однак він залишає за кадром деталі свого розпливчастого мирного плану з 12 пунктів, опублікованого ним на початку 2023 року. Своєю чергою російські офіційні особи, ймовірно, будуть продовжувати підтримувати заклики Китаю до переговорів, щоб рухати вперед інформаційні операції Кремля щодо мирного урегулювання.

Так, Галузін та Лі висловили думку, що неможливо обговорювати врегулювання ситуації в Україні без участі Росії та “без врахування інтересів РФ у сфері безпеки”. Ці твердження, які регулярно використовує Кремль, є спробою перекласти відповідальність за переговори на Захід.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *