Сб. Лип 27th, 2024

Американська кіноакадемія визнала найкращим документальний фільм українського воєнного журналіста Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Про це повідомляється на сторінці Академії в Х (Twitter).

Церемонія нагородження відбулася в ніч на 11 березня в Лос-Анджелесі.

«20 днів у Маріуполі» – режисерський дебют Мстислава Чернова. Стрічка зафільмувала, що відбувалося в оточеному російськими військами місті.

Під час вручення статуетки Мстислав Чернов сказав, що це перший «Оскар» в історії України. Проте йому хотілося, щоб цього фільму ніколи не було.

Він додав, що віддав би цю нагороду, аби Росія ніколи б не нападала на Україну і більше ніколи б не вторгалася в наші міста, не вбивала українців.

«Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. <…>. Фільми формують спогади, а спогади формують історію. Спасибі всім, спасибі Україні. Слава Україні!» – сказав Мстислав Чернов.

Разом з ним премію отримали колеги, з якими Чернов разом працював в оточеному Маріуполі весною 2022 року. Це фотокореспондент Associated Press Євген Малолєтка та продюсерка цієї агенції Василіса Степаненко.

Раніше фільм Мстислава Чернова нагородили премією BAFTA та премією Гільдії режисерів США. На американському фестивалі незалежного кіно «Санденс», що відбувся у січні цього року, фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Також за цю роботу Чернов разом із Євгеном Малолєткою та Василиною Степаненко отримали Пулітцерівську премію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *