Пт. Лип 5th, 2024

Україна закликала світову спільноту не визнавати результати цьогорічних виборів президента РФ, а Володимира Путіна – легітимним главою російської держави. Про це йдеться в заяві МЗС України.

Як підкреслюється в документі, вибори, що відбулися в Росії в березні цього року, було проведено з численними порушеннями норм міжнародного права. Так, всупереч положенням Статуту ООН, Декларації про принципи міжнародного права, Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни російська влада незаконно провела вибори на тимчасово окупованих територіях України.

На переконання МЗС України, це є одним з підтверджень, що Москва не визнає своєї відповідальності і налаштована надалі продовжувати агресивну війну проти України.

У документі відзначається, що Володимир Путін створив механізм, який руйнує систему верховенства права та загальновизнаних демократичних цінностей. Російський диктатор також є підозрюваним у скоєнні кримінального злочину, і Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.

Зважаючи на ці обставини Україна не бачить правових підстав для того, щоб визнати Путіна демократично обраним і легітимним президентом Росії, заявили в українському МЗС.

Водночас у відомстві звернулися з закликом до іноземних держав, міжнародних організацій та громадськості вчинити так само: не визнавати результати псевдовиборів у Росії, а Путіна – легітимним президентом.

Інавгурацію Путіна, що має відбутися 7 травня, в українському зовнішньополітичному відомстві назвали ілюзією законності, яку Москва намагається створити для світової спільноти та громадян РФ.

Нагадаємо, у квітні цього року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала не визнавати ти Володимира Путіна легітимним президентом РФ. Це важливо, бо у 2020 році до Конституції РФ було внесено поправки, які дозволяють Путіну керувати Росією до 2036 року. Відзначається, що зміни в Основному законі РФ відбулися попри те, що вказані поправки і ПАРЄ, і Венеціанською комісією було визнано незаконними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *