Вт. Чер 25th, 2024
Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Фото: ndtv

Внесок Китаю у функціонування російської військової машини є доволі вагомим. З цієї країни РФ отримує 90% мікроелектроніки та електронного обладнання, необхідних для виготовлення боєприпасів та військової техніки. Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі перед дводенною зустріччю очільників Міноборони держав-учасниць Альянсу.

За словами чиновника, Захід бачить, як Китай зараз відіграє ключову роль у забезпеченні або підтримці війни РФ в Україні.

«90% мікроелектроніки, яку Росія імпортувала минулого року, надійшла з КНР», – сказав Єнс Столтенберг.

Він додав, що отримані за китайської підтримки предмети та електронне обладнання Москва використовує для продовження агресивної війни проти України. Цей імпорт, за словами функціонера НАТО, є ключовим для виробництва ракет, бомб і танків.

Генсек також привітав рішення партнерів, які надали дозвіл ЗСУ завдавати ударів по російській території з західного озброєння. Він впевнений, що для таких цілей Україна має використовувати F-16. І це, на переконання чиновника, не буде ескалацією, бо самозахист закріплений в Статуті ООН.

Раніше Єнс Столтенберг дорікнув Пекіну за відмову брати участь у саміті миру. За словами генсека, це рішення демонструє ставлення Китаю до війни, яку Росія розв’язала в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *