Вт. Чер 25th, 2024
Глава російського МЗС Сергій Лавров. Фото: timesofisrael

Працівникам дипломатичних установ Росії в ЄС слід залишити можливість вільно пересуватися лише в тій країні, де вони мають акредитацію. З такою ініціативою виступили міністри закордонних справ восьми країн Євросоюзу, повідомляє Reuters з посиланням на звернення цих дипломатів.

За інформацією видання, лист з вказаною пропозицією направлено верховному представнику ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю.

На переконання авторів документу, обмеження щодо представників російської дипломатії важливо для безпеки країн євроблоку.

«Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, всією Шенгенською зоною полегшує зловмисну діяльність», – йдеться у зверненні.

Також зазначається, що головним завданням для «великої кількості російських дипломатів» у країнах ЄС було проведення розвідувальної діяльності, пропаганди і навіть підготовка диверсій. І ці загрози залишаються попри висилку частини агентів.

Міністри впевнені, що держави Євросоюзу мають суворо дотримуватися принципу взаємності. Тож слід обмежити пересування співробітників дипломатичних представництв РФ та їх родинам лише територією країни, де вони акредитовані.

Такі обмеження, на думку ініціаторів, суттєво звузить оперативний простір для шкідливої діяльності громадян Росії.

За інформацією видання, звернення підписали міністри МЗС Данії, Нідерландів, Румунії, Чехії, Латвії, Литви, Естонії та Польщі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *