Нд. Лип 7th, 2024
Реджеп Ердоган назвав Путіна своїм «видатним другом» та запросив до Туреччини. Фото: economist

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним у Казахстані обговорив співпрацю між країнами, зокрема, в енергетичній та антитерористичній сферах. Про це повідомляє Daily Sabah.

Перша за довгий час особиста зустріч відбулася 3 липня в Астані на Шанхайському саміті співробітництва (ШОС).

Повідомляється, що Реджеп Ердоган назвав Путіна «своїм видатним другом» та запросив його до Туреччини. У відповідь російський диктатор заявив, що обов’язково приїде.

Видання зазначає, що візит очільника Кремля до Туреччини очікувався цієї весни, але був відкладений.

Під час зустрічі сторони обговорювали російсько-турецькі відносини, які, за словами Володимира Путіна, попри всі виклики розвиваються. Диктатор заявив, що річний товарообіг між країнами наразі становить 55 млрд дол.

Ердоган, своєю чергою відзначив, що поточний обсяг торгівлі між країнами невеликий. Поставлено на меті досягти 100 млрд дол.

Він вважає, що Росія та Туреччина мають гарний потенціал для співпраці в енергетичній галузі, особливо в будівництві атомних електростанцій. За словами Реджепа Ердогана, наразі тривають переговори про нову АЕС у Синопі. Також очікується запуск побудованої «Росатомом» станції «Аккую».

Очільники країн також говорили про війни в Україні та секторі Газа й боротьбу з тероризмом. Повідомляється, що Ердоган запропонував Путіну посередництво для організації переговорів про припинення війни проти України. На переконання турецького лідера, справедливий мир, який буде до вподоби як Києву, так і Москві, можливий.

Він також наголосив на важливості «конкретних кроків для припинення нестабільності, яка є сприятливим ґрунтом для тероризму, особливо в Сирії».

Ще однією темою спілкування став туризм. Ердоган привітав туристичний потік з Росії до Туреччини. При цьому відзначив, що його країна сповнена рішучості збільшити кількість відпочивальників із РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *