Нд. Вер 8th, 2024
Прем’єр Великої Британії Кір Стармер. Фото: timesofisrael

Україна має сама вирішувати, як використовувати надані Великою Британією крилаті ракети Storm Shadow, здатні вражати цілі на відстані у 250 км. Про це сказав новий британський прем’єр Кір Стармер в коментарях Bloomberg.

Він відзначив, що зброя, очевидно, має використовуватися згідно з міжнародним гуманітарним правом. При цьому політик додав, що Storm Shadows будуть застосовувати «в оборонних цілях».

«Але саме Україна має вирішувати, як використовувати їх в цих оборонних цілях», – сказав Кір Стармер.

Як відзначає видання, ця заява прем’єра перегукується зі словами його попередника Ріші Сунака. Колишній очільник британського уряду ніколи прямо не казав, що Україна може бити з Storm Shadows по російській території. Сунак, як підкреслює Bloomberg, заявляв, що Київ сам вирішує, як використовувати британські ракети.

Нагадаємо, під час візиту до Києва на початку травня цього року тодішній глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон сказав, що Україна має право бити з наданої його країною зброї по цілях у РФ.

Пізніше президент Володимир Зеленський уточнив, що 100% дозволу на такі удари в Україні немає.

Адміністрація Джо Байдена довгий час категорично виступала проти застосування американської зброї для ударів по Росії. Заборону було частково пом’якшено після того, як у травні цього року російські підрозділи знов намагалися окупувати Харківську область. Білий дім надав дозвіл на використання зброї США для ударів по районах РФ, розташованих біля кордону з Харківщиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *