Пт. Жов 18th, 2024
Дональд Трамп. Фото: AFPДональд Трамп. Фото: AFP

Радники кандидата в президенти США Дональда Трампа пропонують вимагати від партнерів НАТО збільшення витрат на оборону з 2% до 3% ВВП. Про це пише видання Bloomberg.

Джерела медіа на анонімній основі розповіли, що відповідна пропозиція обговорювалася на національному з’їзді Республіканської партії в Мілуокі минулого тижня. Втім, наразі це все ще ідея, а не частина офіційної кампанії Трампа.

Водночас лідер республіканців давно звинувачує союзників Альянсу за недостатні витрати на покращення армії та оборонних можливостей. Зокрема, він критикував країни за недотримання зобов’язань у 2014 році.

Видання зауважує, що такий крок Дональда Трампа у разі переобрання означатиме збільшення витрат на оборону на сотні мільярдів доларів. Нагадаємо, за даними минулого року показника у 3% ВВП досягли лише три країни Північноатлантичного альянсу – йдеться про Польщу, США та Грецію.

Один із чиновників розповів, що ідея про витрати у 3% ВВП стане певною тактикою переговорів. Це планують зробити, аби союзники не розслаблялися та поступово збільшували фінансування оборони.

Варто зазначити, що одного разу Трамп на саміті НАТО у 2018 році пропонував підняти показник до 4% ВВП, попри те, що навіть США його не досягають.

Просування такої ідеї може покращити відносини між главою Польщі Анджеєм Дудою та Трампом, оскільки обоє вони відстоюватимуть збільшення цільового показника.

Згідно з оцінками ціль у 3% стане для членів НАТО суттєвим викликом. Наприклад, Німеччині доведеться спрямовувати на $900 мільярдів більше, а витрати для Франції, Італії, Іспанії та Канади складатимуть близько $500 мільярдів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *