Чт. Вер 19th, 2024
Президент Ірану Масуд Пезешкіан складає присягу. Фото: REUTERSПрезидент Ірану Масуд Пезешкіан складає присягу. Фото: REUTERS

Масуд Пезешкіан, який здобув більшість голосів на виборах в Ірані, склав присягу. Він наголосив, що прагне покращити міжнародні зв’язки та послабити обмеження соціальних свобод.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Урочиста церемонія присяги пройшла у вівторок, 30 липня. На ній були присутні лідери палестинських союзників Ірану, зокрема ХАМАСу та «Ісламського джихаду». Також до заходу доєдналися представники єменського руху «Хуті» та ліванської «Хезболли».

Під час засідання парламенту, яке транслювалося в етері державного радіо, новообраний глава Ірану наголосив, що планує проводити конструктивну та ефективну взаємодію зі світовими державами. За його словами, ця комунікація базуватиметься на гідності, доцільності та мудрості.

На тлі вигуків «Смерть Америці» та «Смерть Ізраїлю» Пезешкіан сказав, що ті, хто надають зброю, яка вбиває дітей, не можуть “навчати мусульман гуманності”. Очікується, що президент представить склад кабінету міністрів впродовж наступних двох тижнів.

Як зазначає видання, очікується, що за термін правління Пезешкіана відносини Ірану із Заходом стануть теплішими. Це також сприятиме можливості для послаблення ядерного протистояння Тегерану з іншими державами. Водночас, як зазначають ЗМІ, він розпочинає роботу під час воєнних дій Ізраїлю з ХАМАСом у секторі Гази.

Зазначимо, що верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї вважається найповажнішою особою у державі, тож має вирішальне слово у всіх питаннях. Він має право затверджувати кандидатів на ключові посади – голову МЗС, міністра нафти та розвідки. Хоча прерогатива подачі кандидатур залишатиметься за Пезешкіаном.

Нагадаємо, у травні в Ірані сталася аварія з гелікоптером, в якій загинув попередній президент країни Ібрагім Раїсі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *