Чт. Вер 19th, 2024
Ніколас Мадуро. Фото: AFPНіколас Мадуро. Фото: AFP

США можуть переконати лідера Венесуели Ніколаса Мадуро залишити владу в обмін на надання амністії. Про це інформує видання The Wall Street Journal.

Ніколаса Мадуро оголосили президентом після виборів глави Венесуели 28 липня. Втім, опозиція стверджує, що більшість голосів отримав її кандидат та заявляє про сфальсифіковані результати. Зокрема, опозиціонери опублікували свої підрахунки голосів, зроблені під час волевиявлення.

Згідно з оприлюдненими даними, Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний президент Ніколас Мадуро — лише 30%. Починаючи з 29 липня у країні тривають масові протести. Варто зазначити, що Сполучені Штати та ЄС перемогу Мадуро не визнали.

Раніше Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що на виборах у Венесуелі переміг саме Гонсалес. Він підкреслив, що оголошення Мадуро президентом відбувалося без жодних доказів підтвердження його перемоги. Національна виборча рада дотепер не надала таблиць підрахунку голосів.

Наразі США розмірковують, як саме змусити Мадуро залишити пост очільника країни. Джерело видання, обізнане з питанням, розповіло, що один із варіантів полягає у тому, аби запропонувати амністію йому та його старшим помічникам. Це може статись навіть попри те, що мін’юст США наклав на них санкції.

Інший варіант полягає в тому, що Штати дадуть гарантії, що не будуть переслідувати Мадуро і Ко з метою екстрадиції. До цього венесуельського лідера ще у 2020 році звинуватили в змові з метою заповнити США кокаїном.

Зазначається, що Штати мають п’ять місяців, щоб переконати Мадуро, адже потім запланована його інавгурація. Водночас усе залежить від листопадових виборів у Сполучених Штатах, оскільки у разі приходу до влади Дональда Трампа, змістити Мадуро буде важче. Республіканець може зупинити конструктивний діалог та повернути агресивну політику щодо Венесуели.

Своєю чергою Ніколас Мадуро заявив, що відкритий до переговорів, якщо у Вашингтоні виявлятимуть йому повагу, а в інакшому випадку їм краще не втручатися у внутрішні справи Венесуели.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *