Ср. Вер 18th, 2024
Нікол Пашинян. Фото: a1plus.amНікол Пашинян. Фото: a1plus.am

Очільник уряду Вірменії Нікол Пашинян зауважив, що Єреван надіслав Баку пропозицію підписати попередньо узгоджені частини мирної угоди. Про це повідомляє видання News.am.

Пашинян наголосив, що нова пропозиція була відправлена «буквально вчора», тож Азербайджан просто об’єктивно не встиг ознайомитися з положеннями. Найважливіше, за словами лідера, принцип територіальної цілісності та суверенітету країн.

Він запевнив, що в останньому проєкті мирних домовленостей між країнами 13 статей із 17 узгодили повністю, включно з преамбулою. Натомість у ще 3 розділах узгодили лише словниковий набір.

Суть пропозиції Єревану полягає у тому, аби взяти усі узгоджені статті та формулювання і підписати це як мирну угоду. Там вважають, що це можливо, адже у закріплених частинах наявні усі тези та принципи миру між Вірменією та Азербайджаном.

Пашинян додав, що попри це слід продовжити обговорення питань, яких угода не охопить. Адже після підписання договору будуть встановлені дипломатичні відносини між країнами. Це, своєю чергою, створить додаткову платформу для дискусій.

Зазначимо, що ще з кінця 2022 року Азербайджан та Вірменія говорили про прогрес у переговорах щодо укладення мирних домовленостей. Сторони зафіксували питання щодо обміну військовополоненими, процесу демілітаризації та демаркації конфліктних ділянок на кордоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *