Пт. Вер 20th, 2024
Радослав Сікорський. Фото: gettyimagesРадослав Сікорський. Фото: gettyimages

Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський заявив, що можна передати Крим під мандат ООН для проведення там «чесного референдуму». Про це повідомляє видання Інтерфакс-Україна.

На цьому він наголосив у рамках дискусії на Ялтинській європейській стратегії, яка ще має назву YES. Як відомо, цей захід щорічно проходить на міжнародному рівні: з 2004 до 2013 року він проводився безпосередньо у Ялті, після анексії півострова його перенесли до Києва.

За словами Сікорського, для Росії та її глави Володимира Путіна Крим є «символічно» важливим, тоді як для України – «стратегічно». На його думку, немає прийнятного варіанту, як держави можуть вирішити конфлікт без демілітаризації півострова.

Міністр зазначив, що можна було б передати Крим під мандат Організації Об’єднаних Націй, щоб там організували «чесний референдум». Перед цим слід перевірити, хто має законні підстави для проживання та інші подібні аспекти. Він додав, що це можна відкласти років на 20.

Зазначимо, що окупація Криму Росією відбулася у березні 2014 року. Цьому передувала силова блокада українських військових частин та незаконний референдум.

Керівництво України неодноразово заявляло, що налаштоване повернути усі захоплені РФ території із 2014 року, зокрема йшлося й про Крим.

Нагадаємо, нещодавно в інтерв’ю Радослав Сікорський підтвердив, що Польща досі не профінансувала чеську ініціативу із закупівлі снарядів для України поза межами ЄС та НАТО, попри власну обіцянку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *