Пн. Жов 7th, 2024
Швейцарія. Фото: ReutersШвейцарія. Фото: Reuters

Швейцарія заявила, що підтримує мирну ініціативу Китаю та Бразилії щодо російсько-української війни. У МЗС України висловили розчарування таким висловом. Про це повідомляє видання Blick.

За словами речника Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо, держава, яка приймала перший Саміт миру, вирішила підтримати план, оскільки закликає до припинення вогню. Зокрема ініціатива описує політичне врегулювання конфлікту та має альтернативу як політично вирішити конфлікт без «войовничих промов».

Він додав, що такі вислови лунали в ООН з обох сторін: української та російської. Водночас він зазначив, що Швейцарія у будь-яких мирних ініціативах щодо війни в Україні слід підтримує Статут Організації Об’єднаних Націй.

В українському МЗС затвердили, що не розуміють логіки дій Швейцарії, оскільки держава організовувала перший Саміт миру та приймає участь в тематичних обговореннях щодо конкретних пунктів Формули миру, метою яких є підготовка спільної рамки для відновлення справедливого миру.

Відомство підкреслило, що усі дискусії щодо закінчення війни з РФ має відбуватися на двох принципах: нічого про Україну без участі Києва та ґрунтування пропозицій на основі Статуту ООН з повагою до суверенітету України.

Міністерство наголосило, що немає потреби створювати додаткові платформи для обговорення шляхів досягнення миру, адже є Формула, яка має достатньо інструментів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *