Пт. Жов 18th, 2024
Прапор ООН. Фото із соцмережПрапор ООН. Фото із соцмереж

Згідно з підрахунками ООН, орієнтовно 1,1 мільярда осіб у всьому світі проживають в умовах, які можна прирівняти до крайньої бідності. З них – 455 мільйонів мешканці країн, де тривають збройні конфлікти.

Про це повідомляє Організація Об’єднаних Націй за результатами дослідження, проведеного спільно з програмою розвитку організації та Оксфордським університетом.

Аналіз умов проводили у 112 країнах, загалом охопили 6,3 мільярда осіб. Самі опитування пройшли у 20 державах. Результати свідчать, що у країнах, де тривають збройні конфлікти, 34,8% населення живе в бідності, натомість у мирних країнах цей показник становить лише 10,9%.

Поняття “крайньої бідності” охоплює не тільки нестачу фінансів, а й враховує 10 сфер, серед яких смертність дітей, харчування, кількість здобувачів освіти, тривалість навчання, санітарні умови, вода, електрика, стать людини. Відповідно, держави у стані війни мають найвищі показники у всіх галузях, що вказує на недоступність цих послуг.

Зокрема у країнах, де тривають війни, близько 25% бідних людей не мають електрики, тоді як у стабільних регіонах цей показник лише 5%. Схожі розриви помітні й в дитячій смертності (8% – 1,1%), якості харчування (20,8% – 7,2%) та ін.

Водночас дослідження ООН свідчить, що із загальної кількості бідних 584 мільйони становлять діти віком до 18 років. Загалом у світі майже 28% дітей живуть у злиднях порівняно з 13,5% дорослих.