Пт. Жов 25th, 2024
Прапори України та НАТО. Фото: Getty ImagesПрапори України та НАТО. Фото: Getty Images

Щонайменше сім держав-членів НАТО виступають проти того, аби Україна вступила до Північноатлантичного альянсу. Серед них Німеччина та Сполучені Штати.

Про це інформує видання Politico.

Пані посол США у військово-політичному союзі Джуліанна Сміт, яка незабаром залишить свою посаду, зазначила, що наразі блок не прийшов до тієї точки, коли готовий запропонувати Україні членство в Альянсі.

Найбільше затримують запрошення для Києва Німеччина та США. Втім, вони не єдині, адже йдеться також ще про Угорщину та Словаччину, чиї лідери загалом мають проросійську позицію. Зокрема угорський прем’єр Віктор Орбан заявляв, що «План перемоги» Володимира Зеленського з пунктом про вступ до НАТО він вважає «більш ніж жахливим».

Водночас глава словацького уряду Роберт Фіцо говорив, що надання Україні дозволу для вступу в НАТО може стати гарним підґрунтям для третьої світової війни, тож він наголосив, що не погодиться з подібним рішенням. Схожі сентенції про війну висловлював і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Натомість є країни, які не виступають публічно проти вступу України до НАТО через оголошену позицію Штатів та Німеччини. Водночас видання стверджує, що як тільки ця ідея наблизиться до реалізації, свою думку про заперечення відстоюватимуть Бельгія, Іспанія та Словенія.

Як зазначає Politico, будуть й ті, хто підтримають запрошення. Зокрема це балтійські країни та Польща. А джерела медіа кажуть, що США та Німеччина не виключають можливого вступу України до Альянсу в майбутньому.