Ср. Жов 23rd, 2024
Штати готові надати Україні запрошення в НАТО. Фото: Getty ImagesШтати готові надати Україні запрошення в НАТО. Фото: Getty Images

Штати надалі не виступатимуть проти надання Україні запрошення до Північноатлантичного альянсу. Така зміна американської позиції може вплинути й на рішення Німеччини, яка до того виступала проти приєднання Києва до союзу.

Про це інформує медіа Le Monde.

Глава Америки Джо Байден у п’ятницю в Берліні провів обговорення з німецьким канцлером Олафом Шольцем, очільником Франції Емманюелем Макроном та прем’єром Британії Кіром Стармером щодо “Плану перемоги”, який представив президент Володимир Зеленський.

США відтепер принципово не блокують кроки на шляху до надання Україні звичайного запрошення на вступ до Північноатлантичного альянсу. Раніше Штати, як і Німеччина, заперечували дискусії щодо відповідного питання.

Деякі співрозмовники видання стверджують, що зміна позиції Вашингтону може повпливати й на думку Берліна, який все ще проти приєднання Києва до військово-політичного союзу.

Європейський дипломат на анонімних умовах зазначив, якщо на виборах президента Америки переможе кандидатка від демократів Камала Гарріс, можна вважати, що Джо Байден почне працювати над запрошенням для України у перехідний період.

Втім, лише лідери Німеччини, США, Великої Британії та Франції не можуть ухвалити остаточне рішення про формування Україні запрошення. Адже для цього необхідна підтримка усіх членів Альянсу. Водночас Угорщина та Туреччина, найбільш ймовірно, будуть проти швидкого зближення Києва з Альянсом.