Sat. Jul 27th, 2024
Прапори США та Японії. Ілюстративне фото: iStockПрапори США та Японії. Ілюстративне фото: iStock

Союзники прагнуть досягти угод перед очікуваним самітом у Вашингтоні, запланованим на 10 квітня, де зустрінуться прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда та президент США Джо Байден. Однією з ключових тем саміту буде пошук способів, які може використати Японія для посилення арсеналу зброї США.

Про це пише Bloomberg.

Японія досі утримувалася від постачання зброї. Проте, з посиленням свого військового потенціалу, країна може розглядати можливість послаблення обмежень на експорт військового обладнання, що сприятиме США та європейським країнам у постачанні зброї на користь України. До того ж це допоможе розширити можливості Японії у виході на міжнародний ринок зброї.

У грудні минулого року японська влада оголосила про намір дозволити продаж ліцензійної зброї, а також експорт ракет системи Patriot до партнерів у сфері оборони. Цей важливий крок розширив арсенал засобів, які доступні для Сполучених Штатів, забезпечуючи їм більшу гнучкість у забезпеченні протиповітряної оборони України.

Кішіда та Байден активно працюватимуть над поглибленням відносин між країнами і пошуком шляхів посилення ланцюжка поставок оборонного обладнання, особливо в умовах зростання впливу Китаю.

Поряд з цим обговорюється можливість розширення угоди, що передбачає регулярне технічне обслуговування і ремонт американської військової техніки японськими компаніями. Це питання, очікується, буде включено до порядку денного саміту, де лідери обговорять стратегічні питання співпраці.

Участь у проєкті розглядається для Сьомого флоту США та інших кораблів ВМС. Це може сприяти скороченню періодів технічного обслуговування американської техніки, а також сприяти зміцненню оборонного виробництва та технологій у Токіо.

Проте, такий хід може стати політично ризикованим для Байдена, особливо в період перед виборами. Його можуть засудити за передачу американських робочих місць до Японії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *