Нд. Тра 12th, 2024
Емманюель Макрон. Фото: з відкритих джерелЕмманюель Макрон. Фото: з відкритих джерел

Президент Франції Емманюель Макрон здійснить візит до Праги. Там він проведе зустріч з президентом Чехії Петром Павелом для обговорення ініціативи з закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України за межами ЄС.

Про це пише Bloomberg.

Макрон планує обговорити питання закупівлі з президентом Чехії та прем’єром. Додатково, цього тижня заплановано окремі наради міністрів оборони та закордонних справ ЄС, на яких повинні узгодити всі деталі.

Павел, коментуючи дефіцит зброї та снарядів для ЗСУ, заявив, що знає спосіб для налагодження поставок. З його слів, Чехія знаходиться в пошуку військових постачань по усій земній кулі, а коли знаходить, то співпрацює з іншими союзниками. Таким чином вдалось знайти півмільйона 155 мм боєприпасів та 300 тисяч 122 мм.

Снаряди зможуть доправити впродовж кількох тижнів, якщо буде фінансування. Очікується, що на тлі цього питання можуть виникнути дискусії. Так, Греція не хоче аби снаряди купували у Туреччини. А Франція своєю чергою раніше пропонувала виділити кошти з Європейського фонду миру на посилення оборони країн-членів ЄС.

Наразі кошти за снаряди, як повідомив Павел, внесли Канада, Данія та Нідерланди. Тепер до цього переліку може додатись і Франція.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *