Сб. Кві 27th, 2024
У світі шаленими темпами росте чорний ринок з продажу терміналів Starlink. Фото: processer.media

У світі шаленими темпами росте чорний ринок з продажу терміналів Starlink компанії Ілона Маска. Супутниковий інтернет від американського мільярдера доступний навіть у країнах, що перебувають під санкціями США, про це повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, Starlink має стати ключовим фінансовим донором SpaceX – компанії Маска з надання послуг з запуску космічних ракет. Наразі Starlink має 2,6 млн клієнтів. Передбачається, що з часом доходи Starlink вийдуть на показник в 30 млрд долл. на рік.

Легальний Starlink надається після укладення відповідної угоди між компанією та клієнтом. В реальності термінали Starlink працюють у країнах, з якими компанія Ілона Маска не має угоди про роботу. Серед них – репресивні режими, зокрема Судан та Ємен. Як зазначає видання, супутниковий інтернет Starlink діє на територіях, які контролюють хусіти. Тільки його вартість тут вища, ніж в інших регіонах країни.

Комплекти Starlink продаються у Венесуелі попри введені майже десять років американські санкції проти громадян та компанії латиноамериканської країни.

Інтернет компанії Маска використовується у війні проти України. Значна кількість комплектів Starlink потрапила до російських військових, що полегшує їм введення бойових дій проти ЗСУ. У Палаті представників Конгресу США наполягають на проведення розслідування, як супутниковий інтернет від американської компаній став доступний російським військовим.

Bloomberg називає неконтрольоване поширення терміналів Starlink глобальною проблемою. Журналісти виявили «численні приклади нелегальної торгівлі та активації комплектів Starlink». Чорний ринок Starlink діє у будь-якому куточку світу. Він охоплює цілі континенти. Наприклад, в Африці, угоду Starlink уклали у восьми країнах. В інших, зокрема, Південній Африці, Гані, Зімбабве, супутниковим інтернетом від компаніях Ілона Маска користуються нелегально. Що ставить під сумніви контроль Starlink над системою, яка має чіткі виміри національної безпеки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *