Сб. Лип 27th, 2024
Українські пілоти вже літають на F-16 у двох країнах. Фото: dialog

Щонайменше чотири групи українських пілотів проходять підготовку та навчаються керувати літаками F-16. У передових групах – вже відточують навички, розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш в етері «Єдиних новин».

За словами спікера, навчання відбувається у країнах, що входять до так званої «Повітряної коаліції». Серед них – Данія, Франція, США – загалом понад 10 країн.

Передові групи тренуються у Сполучених Штатах та Данії.

«Там вони вже безпосередньо відточують свої навички на літаках F-16», – розповів Ілля Євлаш.

Підготовка до польотів на винищувачах F-16 включає польоти на легкомоторних літаках. Саме такі польоти, за словами Євлаша, здійснює ще одна група українців, яка перемістилася з Великої Британії до Франції.

Ще одна група залишається на британській землі, де триває наземна підготовка. В рамках якої українські пілоти вдосконалюють своє знання англійської мови.

Як підкреслив Ілля Євлаш, знання цієї мови надважливе для пілотування F-16.

Раніше у Міноборони України повідомляли, що десять українських пілотів успішно завершили інтенсивний курс підготовки під керівництвом інструкторі ВПС Великої Британії. Далі українці продовжитимуть навчання у Франції. Після цього, за інформацією МОУ, розпочнуться тренування безпосередньо на американських винищувачах F-16.

Очікується, що Київ отримає від партнерів 42 літаки F-16. Про це сказав президент Володимир Зеленський після зустрічі з прем’єром Нідерландів Марком Рютте.

За словами міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, до України перші шість винищувачів мають прибути в червні 2024 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *