Сб. Лип 27th, 2024
Міністри закордонних справ Росії і Китаю Сергій Лавров і Ван Ї у Пекіні, 9 квітня 2024 року. Фото: kreschatic

На тлі  повномасштабної російської агресії проти України, яка триває третій рік, Пекін наголосив, що має намір і надалі поглиблювати співпрацю з Кремлем. Про новий крок у взаємовідносинах РФ та КНР сказав міністр закордонних справ Китаю Ван Ї під час зустрічі зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, повідомляє “Радіо Свобода”.

За словами очільника китайського МЗС, Китай налаштований «інтенсифікувати стратегічне партнерство» з Росією. При цьому Ван Ї додав, що обидві держави мають стояти на боці «чесності і справедливості».

Він також наголосив, що Китай підтримає проведення міжнародної конференції про встановлення миру в Україні. Але за однією умови – в обговоренні мирних планів мають бати участь, як Україна, так і Росія, пише “Слово і Діло”.

Лавров після зустрічі з китайським колегою повідомив, що Росія та КНР домовилися про співпрацю над пропозицією Володимира Путіна про зміцнення євразійської безпеки.

За словами Лаврова, євроатлантична безпекова структура, підґрунтям якої довгий час є НАТО та ОБСЄ, довела свою неефективність.

«Вона викреслює себе зі списку відповідних структур, у рамках яких можна вести змістовні переговори і домовитися про щось на основі балансу інтересів», – сказав Сергій Лавров.

Він додав, що ідею російського диктатора про нову архітектуру євроатлантичної безпеки Москва і Пекін планують обговорювати з залученнями інших однодумців у цьому питанні.

Відзначимо, що глава МЗС Росії Сергій Лавров прибув з дводенним візитом до Китаю 8 квітня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *