Сб. Лип 27th, 2024

Пекін розглядає поразку Росії у війні проти України як негативний сценарій і бачить для себе низку проблем при такому перебігу подій. Про це сказав керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (CACDS) Юрій Пойта, пише LIGA.net.

Як розповів фахівець, китайську владу не влаштовує, що через поразку з міжнародної політичної гри може вийти потужний гравець, який має ядерну зброю та право вето в Радбезі ООН. Китай зацікавлений мати таку державу у союзниках. Це важливо для Пекіну, бо він сам має намір провести силову операцію по приєднанню Тайваню.

Окрім цього, у китайських владних колах, за словами Юрія Пойти, переважає думка, що одним з результатів програшу Росії може стати посилення Заходу.

Ще одним чинником, який мотивує Китай грати на боці Росії, на переконання фахівця, є особиста симпатія між російським диктатором Володимиром Путіним та лідером КНР Сі Цзіньпінем.

«Мається на увазі, що є не тільки прагматичні інтереси, але й особиста симпатія на рівні психології», – сказав Пойта.

Він підкреслив, що Китаю режим Путіна «є абсолютно сприятливим». А програш Кремля у війні може призвести до низки невизначеностей у російський політичній сфері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *