Сб. Лип 27th, 2024
Президент Литви Гітанас Науседа. Фото: АрміяInformПрезидент Литви Гітанас Науседа. Фото: АрміяInform

Президент Литви Гітанас Науседа підтримав ініціативу свого польського колеги про розміщення ядерної зброї НАТО на території Польщі. Литовський лідер відзначив, що такий крок відповідає очкуванням європейської безпеки і є інструментом стримування, пише Delfi.

За словами президента, нещодавно у найближчих до країн Балтії та Польщі Калінінградській області та Білорусі відбулися події, що призвели до збільшення військової потужності цих сусідів. Йдеться, зокрема, про розміщення на вказаних територіях тактичної ядерної зброї.

На думку Науседи, не слід розглядати ідею розміщення такого озброєння у Польщі як підбурювання до війни, або загрозу для РФ. Це, на переконання президента Литви, «є елементом системи стримування, який має відігравати справді значущий стримувальний фактор і силу».

Литовський лідер також відзначив, що польська влада і раніше порушувала питання про розміщення ядерної зброї на території своєї країни.

Як відзначає видання, публічної реакції на цю пропозицію з боку країн-лідерів НАТО, зокрема Сполучених Штатів поки не було.

Нагадаємо, про готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю Альянсу повідомив президент Польщі Анджей Дуда виданню Fakt в інтерв’ю, що було оприлюднено 22 квітня. За словами Дуди, це питання певний час обговорюється під час американо-польських зустрічей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *