Пн. Тра 13th, 2024
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: flickr/natoГенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: flickr/nato

Влада Китаю, яка виявляє зацікавленість у зближенні з НАТО, має припинити підтримувати російську військову машину. Про це сказав Генсек НАТО Єнс Столтенберг на заході, що відбувся 25 квітня у Берліні.

За словами Столтенберга, спроможність російського режиму продовжувати агресивну війну проти України багато в чому залежить від допомоги з боку Китаю. 90% мікроелектроніки, яка використовується в авіації, а також при виготовленні ракет та танків, Росія завезла з Китаю.

Пекін охоче передає Москві товари подвійного призначення, ділиться високими технологіями, такими, як напівпровідники. Окрім цього, Китай розробляє плани щодо підвищення супутникових можливостей РФ та надання їй високоякісних зображень з орбіти.

«Все це допомагає Москві спричиняти більше смертей і руйнувань в Україні, зміцнити російську оборонно-промислову базу, і уникати впливу санкцій та експортного контролю», – сказав Єнс Столтенберг.

Підживлюючи найбільший з Другої світової війни збройний конфлікт в Європі, китайська влада каже, що прагне добрих відносин з Заходом. Однак, на переконання генсека НАТО, так не може бути, треба обирати.

Столтенберг підкреслив, що залежність робить країни вразливими. Так, Захід виявився вразливим, бо потрапив у залежність від російського газу та нафти. Генсек застеріг західний світ від повторення цієї помилки з Китаєм. На переконання Столтенберга, демократичні країни мають бути незалежними від китайських грошей, сировини та технологій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *