Пн. Тра 13th, 2024
Протести у Грузії через схвалення парламентом закону про іноагентів. Фото: firstpost

Ухвалений парламентом Грузії у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» (про іноагентів) загрожує інтеграції країни до Євросоюзу. Про це йдеться в резолюції, яку 25 квітня ухвалив Європарламент, пише «Ехо Кавказа».

Як відзначається у документі, грузинська влада, просуваючи закон про іноагентів, «надихалася» схожими законодавчими ініціативами Росії. Також наголошується, що цей законопроєкт протирічить цінностям європейської спільноти і шкодить репутації Грузії.

Зважаючи на це, правлячій партії країни «Грузинська мрія» пропонують відкликати скандальний закон.

Переговори з Грузією щодо вступу до Євросоюзу рекомендують поставити на паузу, поки закон «Про прозорість іноземного впливу» залишатиметься чинним.

Резолюція також містить рекомендацію до Єврокомісії з’ясувати, як цей закон впливає на виконання Грузією критеріїв ЕС.

Окрім цього європарламентарі закликали запровадити санкції проти лідера партії «Грузинська мрія» Бідзини Іванішвілі і звільнити експрезидента країни Михайла Саакашвілі.

Як відзначає видання, резолюцію ухвалили більшістю голосів: «за» 425, «проти» 25, і 30 утрималися.

Нагадаємо, грузинський парламент другий рік поспіль намагається ухвалити закон про іноагентів, який вважається аналогом російського. Першу спробу здійснили у березні 2023 року. Це викликало масові протести біля парламенту у Тбілісі, що змусило парламент відхилити закон у другому читанні.

Нова хвиля протестів у Тбілісі та інших містах Грузії піднялася 7 квітня 2024 року, коли парламентарі знов винесли скандальний закон на голосування і одноголосно підтримали його у першому читанні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *