Сб. Лип 27th, 2024

Держави «Великої сімки» підтвердили зобов’язання знизити залежність від цивільних ядерних товарів з Росії. Про це йдеться в комюніке міністрів енергетики країн G7 за підсумками зустрічі в Турині.

В документі йдеться, що країни «Великої сімки» докладатимуть зусиль для диверсифікації ланцюжків постачань палива, вільних від російського впливу.

Також наголошується, що лідери G7 допомагатимуть країнам, які експлуатують російське ядерне паливо, однак прагнуть розширити коло своїх постачальників. Таким державам обіцяють допомогу з пошуком альтернативи, яка дозволить зменшити залежність від російських поставок запасних частин, компонентів і послуг.

Міністри зобов’язалися розвивати ядерний синтез, який на їх думку, є джерелом енергії майбутнього.

Учасники зустрічі також підтримали рішення протягом наступного десятиріччя зменшити використання вугілля в енергетичній галузі. Як зазначається у документі, це передбачають міжнародні зобов’язання щодо стримування глобального потепління.

Відзначимо, що 30 квітня американські законодавці остаточно підтримали законопроєкт, який блокує постачання збагаченого урану з Росії до США. Якщо президент Джо Байден підпише цей закон, то російський бюджет щорічно втрачатиме приблизно 1 млрд доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *