Сб. Лип 27th, 2024
ЗСУ. Фото: tmr.gov.uaЗСУ. Фото: tmr.gov.ua

Зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років дозволить залучити до української армії приблизно 100 тисяч молодих новобранців. Це вкрай важливо, оскільки наразі середній вік українського військового наразі становить 40+, пише «Українська правда».

Видання відзначає, що президент Володимир Зеленський майже рік зволікав з підписанням закону, який дозволяє призивати на військову службу чоловіків з 25 років. За інформацією видання, президент вагався, зокрема і через небажання схвалювати непопулярні рішення. Ще одним чинником, що стримував Зеленського, могли стати додаткові навантаження на бюджет.

За інформацією, міністра оборони Юрія Джигира, утримання одного військовослужбовця щорічно коштує державі близько 1,2 млн грн. В ситуації, коли держбюджет знаходиться у вкрай важкому стані, посилена мобілізація призведе до додаткових фінансових проблем для України.

За оцінками Зеленського, додаткова мобілізація 450-500 тис чоловіків в тому числі у віці від 25 років, яку пропонували військові, коштуватиме приблизно 500 млрд грн.

Окрім фінансового аспекту у призові 25-26 річних чоловіків слід враховувати демографічний. Як повідомив заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя НАН Олександр Гладун, протягом 1998–1999 років в Україні народилося 416 349 хлопчиків. Зараз їм по 25-26 років, і їх будуть мобілізовувати. Однак до армії всі не потраплять. Частина з цих хлопців виїхала за кордон, або перебуває у захоплених РФ регіонах. Деякі мають проблеми зі здоров’ям.

Попри це у Генштабі сподіваються, що до лав ЗСУ вдасться залучити приблизно 100 тис народжених у 1998-1999 роках українців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *