Сб. Вер 28th, 2024
Президент України Володимир Зеленський. Фото: abcnews

Чисельні російські злочини десятиріччями підживлювало відчуття безкарності. 25 червня Міжнародний кримінальний суд зробив ще один крок, щоб покласти цьому край, заявив президент Володимир Зеленський, коментуючи ордери МКС на арешт ексміністра оборони Росії Сергія Шойгу (нині секретаря радбезу) та очільника генштабу РФ Валерія Герасимова.

Український лідер, привітавши рішення суду про ордери, відзначив, що обидва російські високопосадовці причетні до жахливих злочинів проти мирних українців. Йдеться про безрозсудні обстріли армією РФ життєво важливих цивільних об’єктів України.

Президент сказав, що ці варварські удари ракетами та дронами тривають і досі, забираючи життя людей та руйнуючи об’єкти по всій Україні.

На переконання гаранта, кожний, дотичний до планування та здійснення цих жахливих атак має знати, що правосуддя обов’язково здійсниться.

«І ми сподіваємося побачити їх за ґратами», – заявив Володимир Зеленський.

Він додав, що схвалене 25 червня судом в Гаазі рішення про ордери на арешт Герасимова та Шойгу, чітко свідчить, що відповідальність за скоєні росіянами злочини проти українців неминуча.

Президент підкреслив, що в Україні з нетерпінням чекають, що надалі будуть нові ордери МКС на арешт представників військово-політичного керівництва РФ. Такі дії суддів дозволять позбавити росіян відчуття безкарності, яке десятиліттями підживлювало їх злочини.

Нагадаємо, 25 червня Міжнародний кримінальний суд оголосив, що видав ордери на арешт Сергія Шойгу та Валерія Герасимова. Вони є підозрюваними у скоєнні міжнародних злочинів, зокрема, проти людяності. Як встановив суд, обидва причетні до навмисних бомбардувань життєво важливих об’єктів інфраструктури України у період з жовтня 2022 року по березень 2023 року.

Загалом МКС видав ордери на арешт шістьох високопосадовців РФ, включно з Герасимовим та Шойгу. Очолює перелік російських військових злочинців Володимир Путін. Його разом з уповноваженою з прав дитини РФ Марією Львовою-Бєловою підозрюють у незаконному вивезенню українських дітей до Росії.

Окрім цього суд в Гаазі вважає відповідальними за скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності командуючого дальньою авіацією РФ Сергія Кобилаша та командуючого ЧФ Росії Віктора Соколова. Щодо цих осіб МКС також видав ордери на арешт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *