Чт. Лип 4th, 2024

У першому турі позачергових парламентських виборів у Франції, що відбулися у неділю, 30 червня, впевнену перемогу отримує альянс ультраправих сил на чолі з «Національним об’єднанням». Їм вдалося набрати 33% голосів, повідомляється на сайті міністерства внутрішніх справ країни.

За даними відомства, цю коаліцію підтримали понад 10,6 млн виборців.

Друге місце з показником 27,99%, що становить менше ніж 9 млн голосів, обійняв лівий альянс «Новий народний фронт».

Понад 6,4 млн французів віддали свої голоси центристському блоку чинного голови держави Емманюеля Макрона. Тож президентська політсила з 20% посіла третє місце.

Французькі ЗМІ відзначають високу явку під час голосування. За інформацією Le Monde, станом на 17:00 вона склала приблизно 60%, і мала ще збільшитися. Під час виборів 2022 року ділянки відвідали 47,7% французів.

З того часу ультраправе «Національне об’єднання», покращило свій результат майже вдвічі. У 2022 році політсилу, найвідомішою представницею якої є палка прихильниця Росії Марін Ле Пен, підтримали 18% виборців.

Політикиня, коментуючи результати виборів, що відбулися у Франції минулої неділі, підкреслила, що вирішальним є другий тур, який відбудеться 7 липня.

Вночі проти 1 липня після оголошення результатів екзитполів першого туру парламентських виборів у Парижі розпочалися чисельні акції протесту. Французи заявляли про незгоду з перемогою ультраправих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *