Чт. Лип 4th, 2024
Дональд Трамп. Фото: SCANPIX / Julia Nikhinson / AFPДональд Трамп. Фото: SCANPIX / Julia Nikhinson / AFP

Експрезидент Дональд Трамп має імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії, здійснені ним під час перебування на посаді. До такого висновку прийшла колегія Верховного суду США, йдеться в ухвалі від 1 липня 2024 року.

Рішення суду стосується подій 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа, незгодні з перемогою Джо Байдена, штурмували Капітолій. Лідер республіканців при цьому всіляко підбурював мітингарів, наголошуючи, що результати виборів було сфальшовано.

Згодом проти 45-го президента США було висунуто низку обвинувачень. Зокрема, йому інкримінували змову з метою обману США, перешкоджання правосуддю, змову проти реалізації права голосу та підрахунку голосів.

Втім рішення Верховного суду США, як відзначає «Голос Америки», практично гарантує, що Дональда Трампа не судитимуть у справі про спробу захоплення влади до президентських виборів, які мають відбутися у листопаді цього року.

Водночас ця ухвала надає судам нижчих інстанцій право вирішувати, у яких випадках лідера республіканців можна буде притягнути до відповідальності. Оскільки колегія встановила, що він не має імунітету щодо неофіційних дій.

Відзначимо, що вказане рішення підтримали п’ятеро з шести суддів Верховного суду США. Воно було ухвалене в останній день нинішнього терміну роботи інституції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *