Ср. Жов 23rd, 2024
РФ витратила 100 млн на підрив виборів у Молдові. Фото: gettyimagesРФ витратила 100 млн на підрив виборів у Молдові. Фото: gettyimages

Крістіна Герасимова, яка обіймає посаду віцепрем’єрки Молдови, заявила, що РФ виділила орієнтовно 100 мільйонів євро для того, аби зірвати виборчий процес у державі та референдум щодо євроінтеграції.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Методами дезінформації та дестабілізаційних кампаній Росія намагається перешкодити виборам. Також вона платить виборцям, чим змушує їх голосувати проти вступу до ЄС. Тож посадовиця звернулася до партнерів з попередження, що успіх Росії у таких тактиках може загрожувати іншим країнам.

За її словами, союзники мають зрозуміти, що Молдова стала полігон для випробування нових методів. Тому все, що спрацює в Молдові, буде використано і в інших країнах.

Водночас чиновниця не поділилися деталями про масштаби можливого втручання Кремля у вибори в Молдові. Втім, офіційні особи держави протягом останніх тижнів заявляли про декілька випадків втручання Росії у виборчу кампанію шляхом саботажу та підкупу виборців.

Тоді як у Москві усі ці звинувачення категорично відкидають та не визнають.

Зазначимо, що вибори у Молдові заплановані на неділю, 20 жовтня. На посаду президента держави вдруге планує балотуватися Майя Санду. Вона відстоює проєвропейських рух країни, тому прагне провести референдум щодо вступу до ЄС.

Попри те, що за опитуваннями більшість громадян Молдови підтримують євроінтеграцію, РФ може перешкодити цьому.