Чт. Вер 19th, 2024
Прапори України та Британії. Фото: Львівський порталПрапори України та Британії. Фото: Львівський портал

Україна завершила перший етап перемовин з Великою Британією щодо підписання двосторонньої угоди про міцніше та глибше партнерство, тривалістю 100 років.

Про це написав керівник ОП Андрій Єрмак у своєму дописі в телеграм-каналі. Зазначимо, що саме він очолив делегацію України на переговорах.

Посадовець зауважив, що Велика Британія стала першою державою, яка погодила з Україною безпекові гарантії. А наразі є першою, яка розробляє історичний документ про 100-річну співпрацю.

Єрмак висловив надію, що обговорення будуть успішними та вже невдовзі угода буде підписана між українським лідером та британським прем’єром. За його словами, новий документ включатиме більш амбітні цілі співпраці.

Угода базуватиметься на положеннях про політичне співробітництво, закріплених у 2020 році. А також на безпековій угоді, підписаній у січні цього року. Єрмак запевнив, що Україна прагне затвердити усі деталі в межах взаємного інтересу: від безпеки до економіки, від енергетики до культури й мистецтва.

Зазначимо, що розмови про укладання угоди велися ще під час травневого візиту колишнього міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Кемерона до Києва.

Нагадаємо, наразі Україна підписала 25 угод про безпекові гарантії на виконання декларації країн «Великої сімки».

Зокрема документ затвердили зі Сполученим Королівством, Францією, ФРН, Данією, Італією, Канадою.

Навесні були ухвалені угоди з Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією та Норвегією.

У червні зі США, Японією, Євросоюзом, Литвою та Естонією. А пізніше також з Польщею, Люксембургом, Румунією, Словенією та Чехією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *