Пт. Жов 18th, 2024
Прапор ЄС. Фото: СоцмережіПрапор ЄС. Фото: Соцмережі

У вівторок, 15 жовтня, у Люксембурзі пройшло друге засідання Конференції на рівні міністрів закордонних справ щодо питань вступу Албанії до Європейського Союзу. Це означає фактичний початок переговорів про членство країни в об’єднанні.

Про це стало відомо з відповідної заяви Ради Європи.

На зустрічі посадовці розпочали процес перемовин з представниками Албанії щодо першого кластера. Він, серед іншого, включає в себе кілька сфер та розділів, серед яких функціонування демократичних інститутів, реформи в державному управлінні та економічні положення. А також реформа судової системи, питання свободи та безпеки, фінансового контролю, державних закупівель і тд.

Варто наголосити, що главою албанської делегації виступив прем’єр країни Еді Рама. Тоді як інтереси Європейського Союзу представляли чиновники на чолі з міністром закордонних справ і торгівлі Угорщини Петером Сійярто.

За його словами, Албанія успішно працює в напрямку вступу до ЄС та демонструє результати у роботі над першими фундаментальними розділами у переговорах про членство в об’єднанні, що свідчить про ще одну частину докладених зусиль.

Він додав, що якраз розширення Євросоюзу виступає однією з ключових цілей Угорщини у рамках її головування в Єврораді. Політик стверджує, що балканські країни можуть дати блоку «новий імпульс» та «свіжу енергію».

Нагадаємо, Албанія отримала статус кандидата на вступ до ЄС у 2014 році, тоді як подала заявку ще у 2009-му. Оскільки в об’єднанні вирішили поєднати заяви Албанії та Північної Македонії, процес переговорів затягнувся, тому їх почали аж у 2022 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *