Нд. Кві 28th, 2024
Спецпосол Китаю у справах Євразії Лі Хуей. Фото: ХСпецпосол Китаю у справах Євразії Лі Хуей. Фото: Х

У понеділок, 4 березня, очільники Дипломатичної служби ЄС Міхаель Зіберт та Ніклас Кварнстрьом зустрілися у Брюсселі зі спеціальним послом уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей. На зустрічі обговорили російську агресію та майбутній візиткитайського дипломата до Києва.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному порталі ЄС.

Делегації ЄС і Китаю обговорили війну Росії проти України та шляхи впровадження справедливого та сталого миру. Європейська сторона наголосила на повній відповідальність Росії за неспровоковану та невиправдану агресію, підкресливши, що повага до принципів Статуту ООН, суверенітету та територіальної цілісності України має бути наріжним каменем будь-якого остаточного врегулювання. 

До того ж представники Євросоюзу зазначили, що позиція Китаю щодо війни в Україні чинить незворотній вплив на двосторонні відносини. Адже як відомо КНР вже кілька разів робила публічнв заяви щодо прихильності до РФ та власного альтернативного бачення миру. Власне з цією метою Лі і відправився у робоче турне.

У ЄС “висловили серйозну стурбованість” щодо значних обсягів експорту з Китаю до РФ товарів подвійного призначення та передових технологій та закликали країну вжити відповідні заходи аби запобігти постачанню “найбільш чутливих товарів”.

Також заявили, що наміри Лі нанести візит Києву вітається. Адже це може сприяти налагодженню зв’язку між Україну та КНР через два роки від початку повномасштабної війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *